Hírek
Hírek

Oroszországba exportálók figyelmébe!

A korábban érvényben lévő kötelező előírásokat (minőségi, higiéniai, tanúsítási, stb.) egyre több termék esetében kormányrendeletek formájában az un. TechReglamentek (az EU Direktívákhoz hasonlóan) váltják fel és foglalják össze.
Ebből a szempontból az összes terméket három fő csoportba lehet besorolni:
•    kötelező tanúsításhoz
•    megfelelőségi nyilatkozathoz (DEKLARÁCIÓ)
•    önkéntes tanúsításhoz
kötött termékek.
Fontos tudni, hogy az első két csoportba tartozó termékek vámoltatásához kötelező a tanúsítvány, ill. az akkreditált tanúsító szervezet (pl. MERT-CERT) által beregisztrált deklaráció megléte.
Mindkét esetben az érvényes formanyomtatványt kell használni.
Míg a tanúsítvány esetében Oroszország szempontjából külföldi gyártó, vagy eladó nevére szólhat a dokumentum, a megfelelőségi nyilatkozatot csak Oroszországban jogi személységgel rendelkező gyártó, eladó, forgalmazó, valamint külföldi gyártó képviselete adhatja ki.
Mint ismeretes 2010. július 1.-je óta un. Higiéniai tanúsítványokat nem adnak ki. A korábban 5 év érvényességgel kiadott tanúsítványok 2012. január 1-ig érvényesek Oroszország területén.
A Tisztiorvosi felügyelet kiadta azon termékek listáját, melyeket még beszállítás előtt az állami Termékjegyzékbe be kell regisztráltatni. A regisztrációs eljárás meglehetősen idő- és költségigényes, magába foglalja a termék akkreditált laboratóriumban történő bevizsgálását, szakvélemény és regisztrációt igazoló okmány kiadását. Így például e termékkörhöz az alábbi termékek tartóznak: ásványvizek, borok, szeszesitalok, sör, különleges táplálkozási igényt kielégítő és kiegészítő élelmiszerek, GMO-s élelmiszerek, élelmiszeri adalékanyagok, kozmetikumok, háztartási vegyi anyagok, potenciálisan veszélyes vegyi és biológiai anyagok, élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak, stb.

Élelmiszeripari termékek

Az élelmiszerek döntő többsége kikerült a kötelezően tanúsítandó termékek listájából, és átkerült a szintén kötelező deklarációs termékek listájába. Ez sajnos nem könnyítette meg a magyar gyártók helyzetét. A deklaráció kiadása és regisztrálása csak abban az esetben lehetséges, ha a termék rendelkezik a megfelelőségét igazoló dokumentumokkal (szabvány szerinti vizsgálati eredményekkel, jelenleg még érvényes Higiéniai tanúsítvánnyal, tanúsított minőségirányítási rendszerrel, stb.). Azoknak a szállítóknak, akik korábban is nálunk tanúsították termékeiket, és vevőiknek most is teljes körűen tudunk segíteni.

SZOLGÁLTATÁSAINK:
•    akkreditált laboratóriumi termékvizsgálatok
•    szükséges orosz hatósági dokumentumok beszerzése
•    termékek tanúsítása
•    deklaráció előkészítése
•    deklaráció orosz központi rendszerben történő regisztrálása
•    orosz nyelvű címkék ellenőrzése, szabványi megfelelőségének az igazolása
•    az akkreditálási területünkön kívül eső termékekkel kapcsolatos ügyintézés megszervezése, közvetítése
•    az oroszországi exporttal, értékesítéssel kapcsolatos ad hoc problémák véleményezése, szakszerű megoldás keresése
 Készséggel állunk az új és korábban más szervezettel együttműködő partnerek rendelkezésére is.

Ipari termékek

2010. szeptember 25-én életbe lépett a gépekre és berendezésekre vonatkozó orosz direktíva
(Постановление Правительства Российской Федерации  от 15 сентября 2009 г. № 753 технический регламент « О безопасности машин и оборудования»). Ez a TechReglament szinte az összes általános gépre és berendezésre vonatkozik.
Kivételt képeznek:
а) МиО, связанные с обеспечением целостности и устойчивости функционирования единой сети связи РФ и использованием РЧ-спектра; az OF kommunikációs rendszerének  működését és stabilitását biztosító gépek és berendezések
б) МиО, применяемые в медицинских целях и используемые в прямом контакте с пациентом;
a paciensekkel közvetlenül érintkezésbe kerülő orvosi gépek és berendezések
в) МиО, специально сконструированные для применения в области использования атомной энергии;
speciálisan atomenergia felhasználási területére tervezett gépek és berendezések
г) автотранспортные средства; közlekedési eszközők
д) морские и речные транспортные средства (суда и плавучие средства, буровые платформы) и используемые на них МиО; folyami és tengeri közlekedési eszközök (hajó, uszály, fúrótorony stb.) és azokon működő gépek és berendezések
е) летательные и космические аппараты; repülési és űrhajózási eszközök
ж) железнодорожный подвижной состав и технические средства, специально сконструированные для применения на железнодорожном транспорте; vasúti gépek és berendezések
з) аттракционы; mutatványos eszközök és berendezések
и) вооружение и военная техника; hadiipari technika

Tapasztalatunk alapján elmondható, hogy az orosz vámosok elég szigorúan ellenőrzik a direktíva előírásainak a betartását. Érdemes a kiszállítás előtt előre tájékozódni és kikérni szakértőink véleményét.

Forduljon bizalommal szakértőinkhez!

2011-04-14 - Ter-Manueljanc Szamvel

vissza

gradient