Hírek
Hírek

Távértékelések a COVID-19 járvány alatt

 

Távértékelések a COVID-19 járvány alatt

Tekintettel a kialakult járványhelyzetre -annak időtartamára- az alábbi protokollt vezetjük be a MERT-CERt-nél az irányítási rendszertanúsítási területen.

Négy lehetőség van az auditokkal kapcsolatban:

·      Elvégezhetjük az auditot a szokásos módon, ha az auditor vállalja a helyszíni auditot és a fogadó cég is beleegyezik.

·      Meg lehet osztani az auditot, egyik részét távolról. a másik részét a helyszínen végezni egy későbbi időpontban.

·      Ha a szervezet tevékenysége és IT infrastruktúrája lehetővé teszi, teljes egészében végre lehet hajtani az auditot távolról (pl. a gyártási folyamatot webkamerán keresztül be tudja mutatni a cég, a cég rendelkezik MS Teams, Skype vagy egyéb webkonferenciára alkalmas eszközzel és ehhez az auditor is tud csatlakozni)

·      El lehet halasztani a teljes auditot.

Ha újratanúsításii audit van, akkor a helyszíni auditidő 50%-ában lehet távaudit digitális technikák alkalmazásával (webkamera, skype, e-mailezés, telekonferencia, webkonferencia..), és a tanúsítványt féléves érvényességgel adjuk kii. Ha megvan a másik 50% helyszíni audittal féléven belül, akkor adunk ki 3-éves -az akkori tanúsítási döntéstől számítva igazából 2,5 éves érvényességű- tanúsítványt.
Az összes dokumentumban (ajánlat, szerződés, auditori megbízás, auditterv, auditjelentés, jelenléti ív) egyértelműen fel kell tüntetni, hogy távaudit és megnevezni az alkalmazott digitális technikát. Ahol lehet, készüljenek sreenshotok és kerüljenek a MERT-CERT-hez az jelentéssel és az auditori feljegyzésekkel együtt.
A négy lehetőség egyikét kiválasztva, azt a cég és a lehetőségek ismeretében az auditjelentésben indokolni kell.

Felügyeleti audit esetén távauditot végeznek az auditorok digitális technikák alkalmazásával (webkamera, skype, e-mailezés, telekonferencia, webkonferencia..). A technikai feltételek meglétét az ügyfélnél előzetesen ellenőrizni kell és olyan technikában megállapodni, ami mindkét félnél megvan.

Reméljük, hogy minél előbb visszatérhetünk a szokásos eljárásrendünkhöz.

Üdözlettel: A MERT-CERT csapata


 

2020-04-06 - Sándor János

vissza

gradient