Hírek
Hírek

Megjelent a BRC Food szabvány 7. kiadása!

BRC Food szabvány 7. kiadás – főbb változások és módosítások az előző, 6. kiadáshoz képest

Auditálási és a tanúsítási következmények

A szabvány 7. kiadását 2015 januárjában publikálták. A szabvány követelményeit az előző változatot tovább fejlesztve alakították ki, de továbbra is egy, a vezetés elkötelezettségére épülő, HACCP elvekre alapuló, minőségirányítási rendszert támogató élelmiszerbiztonsági program.

A fő cél, hogy a termék előállítása során olyan jó gyártási gyakorlat kerüljön megvalósításra, mely elsősorban azokat a hibákat igyekszik kiküszöbölni, ami termékvisszahíváshoz vagy a termék visszatartásához vezethet (pl.: jelölés, csomagolás)

2015. július 1-től valamennyi BRC Food auditot a szabvány 7. kiadása szerint kell végezni. A 6. kiadás szerint végzett auditok alapján kiadott tanúsítványok érvényben maradnak a tanúsítványon megadott időpontig.

Jelen tájékoztató csak a legfontosabb változásokat foglalja össze, emiatt nem teljes körű és nem tartalmazza a szabvány összes követelményét.

Változások az auditjelentésben

Alkalmazási terület / Kizárások

Kizárás csak az alábbi feltételek valamelyike esetén lehetséges:

· A kizárt termékek egyértelműen különböznek az alkalmazási területben megadott terméktől és

· a kizárt terméket a gyár fizikailag is elkülönített részében állítják elő.

A BRC logó használata nem megengedett, ha kizárás van.

Az audit eredményének osztályozása

A 6. változattól eltérően több fokozat érhető el az eredményesség szintjének értékelésére:

AA fokozat:             nem több mint 5 kisebb eltérés esetén

A fokozat:               6-10 kisebb eltérés esetén  

B fokozat:               11-16 kisebb eltérés esetén

C fokozat:               17-24 kisebb eltérés, vagy 1 nagyobb esetén és 11-16 kisebb eltérés esetén, vagy 2 nagyobb és kevesebb, mint 10 kisebb eltérés esetén

D fokozat:               25-30 kisebb eltérés, vagy 1 nagyobb és 17-24 kisebb eltérés, vagy 2 nagyobb és 11-16 kisebb eltérés esetén

Az AA, A és B fokozat esetén az audit gyakorisága 1 év, C and D fokozat esetén 6 hónap.

Önkéntes modulok

A BRC újabb önkéntes modulokat fejlesztett ki és ezeket beépítette a szabványba. Ilyenek: Kereskedelmi áru, Állateledel, Nyersanyag státusz megőrzési lánc, Termék védelem.

BRC Global Markets

Az új szervezetek csatlakozási programja 3-szintű audit fázisra oszlik és elnevezése „BRC Global Markets” lett. (www.isacert.com)

Az auditkövetelmények változásai

Új fejezetek az alapkövetelmények között

· Nyersanyag és csomagoló anyag beszállítók kezelése (3.5.1)

· Jelölés és csomagolás ellenőrzés (6.2)

Beszállítók értékelése

Most ez alapkövetelmény lett. Mindhárom alfejezet átvizsgálásra és módosításra került. Újabb követelmények kerültek be a kereskedők (ügynökök) és brókerek (felvásárlók) vonatkozásában.

3.5.1.1 Az alapanyagon kívül, a csomagolóanyaggal járó veszélyeket is értékelni kell, pl. hogy milyen könnyen hamisíthatók, vagy helyettesíthetők mással, és évente erre vonatkozóan is felül kell vizsgálni a veszélyelemzést.

3.5.1.2 Az alacsony kockázatú terméket beszállítók esetében elegendő beszállítói kérdőív kitöltetése, de naprakész lista szükséges róluk.

3.5.1.3 A kereskedők (ügynökök) és brókerek (felvásárlók) iránti követelmények  

3.5.1.4  Kivételek kezelése

Nyomon követhetőség

Két új fejezet került be a beszállítók jobb nyomon követhetőségére (3.9.3) és a kereskedők/ügynökök, valamint a brókerek/felvásárlók információadási kötelezettsége vonatkozásában (3.5.1.3).

Jelölés és csomagolás ellenőrzés

A jelölési hibák miatti visszahívások a leggyakoribbak. Emiatt ez a fejezet is alapkövetelmény és új fejezet lett.

Részletes követelményeket tartalmaz, hogyan kezelendő a termékváltás és a címke, jelölés ellenőrzés a vertikális nyomon követés esetében.

Különösen fontos területek, melyek a termékvisszahívások fő okozói:

Nem szándékos/véletlen allergén jelenlét

• Gyártás közbeni átszennyeződés  

• Véletlen allergén adagolás rossz receptúra használata miatt

Más csomagolóanyag használata – csomagolás felcserélése

• Nem megfelelő termékváltás szabályozás

• Nem megfelelő csomagolás irányítás, rosszul jelölt csomagolóanyag

• Specifikáció hiba

• Elégtelen kommunikáció a csomagolás kifejlesztése során

• Elégtelen kommunikáció receptúra változás esetén

• Új csomagolás vagy nyomdai változtatásról elégtelen információ

• Nyomtatási hiba

Ezek az elemek az 5.2.2, 5.2.4, 6.2.1 és 6.2.5 pontokat érintik.

Autentikusság

Az 5.4. pont a hamisított termékek vásárlásának elkerülésére irányuló követelménnyel egészült ki. Három új fejezet került be ide:

5.4.1: kockázati információ elérhetősége,

5.4.2: a nyersanyag hamisíthatóságának értékelése,

5.4.3: kockázat alapú vizsgálatok, szimulációs tesztek.

Ha kockázat feltételezhető, akkor intézkedés szükséges, pl.:

 • Vizsgálati bizonyítvány

• Nyersanyag vizsgálat

• Beszállítói audit

• Dézsma biztos, vagy extra zárás a bejövő alapanyagokon

• Beszállítók elfogadásának fokozott ellenőrzése

• Tömegmérleg próba ellenőrzés a beszállítónál

• Beszállítói lánc megváltoztatása

Magas kockázatú/Különös elővigyázatosságot igénylő termékek

Szobahőmérsékleten tárolt termékek korábban nem tartoztak ebbe a kategóriába, a 7. kiadás azonban új kategóriát hozott létre ebben a vonatkozásban (4.3.7). Ez tulajdonképpen a környezeti feltételek kockázat alapú szabályozását jelenti.

Vevőközpontúság és kommunikáció

Két új követelmény került bevezetésre: a vevői igények és követelmények és a szabvány követelményei közötti kapcsolat (3.12.1); és a beszállítók, alvállalkozók megfelelősége a vevői követelményeknek (3.12.2).

Felesleges /többlet élelmiszer és állateledelnek szánt élelmiszer kezelése  

A cél az, hogy a felesleges termék, mely élelmiszerbankba vagy segélyezésre felhasználásra kerül, biztonságos és ehető legyen.

· A márka tulajdonost értesíteni kell a márkázott termék elszállításáról (4.13.1);

· Garantálni kell tudni a termék élelmiszerbiztonságát (4.13.2);

· Ellenőrzés alatt kell tartani és megfelelően kezelni az állatoknak szánt élelmiszert (4.13.3).

Takarítás és higiénia

Egy új fejezet került be, és egy módosítva lett:

• Az üzem és a berendezések legyenek tiszták és higiénikusa kezeltek (4.11.1);

• Az elfogadható és nem elfogadható tisztaság határértékeit meg kell fogalmazni (4.13.3).

Kártevőmentesség

Két új fejezet:

• A kártevő jelenlét feljegyzése és kezelése (4.14.1);

• A dolgozók jelentési kötelezettsége (4.14.11).

----------------------------

Az új szabvány angol nyelven pdf formátumban ingyenesen letölthető -regisztrációt követően- a következő helyről:

http://www.brcbookshop.com/p/1651/brc-global-standard-for-food-safety-issue-7-uk-free-pdf

További információkért lépjen kapcsolatba velünk: MERT-CERT Kft.

+36 30 9612737

+36 1 4569050

j.sandor@mertcert.hu

www.mertcert.hu

www.isacert.com.

2015-03-09 -

vissza

gradient