Megjelent a BRC Food szabvány 7. kiadása!
BRC Food szabvány 7. kiadás – főbb változások és módosítások az előző, 6. kiadáshoz képest
Auditálási és a tanúsítási következmények
A szabvány 7. kiadását 2015 januárjában publikálták. A szabvány követelményeit az előző változatot tovább fejlesztve alakították ki, de továbbra is egy, a vezetés elkötelezettségére épülő, HACCP elvekre alapuló, minőségirányítási rendszert támogató élelmiszerbiztonsági program.
A fő cél, hogy a termék előállítása során olyan jó gyártási gyakorlat kerüljön megvalósításra, mely elsősorban azokat a hibákat igyekszik kiküszöbölni, ami termékvisszahíváshoz vagy a termék visszatartásához vezethet (pl.: jelölés, csomagolás)
2015. július 1-től valamennyi BRC Food auditot a szabvány 7. kiadása szerint kell végezni. A 6. kiadás szerint végzett auditok alapján kiadott tanúsítványok érvényben maradnak a tanúsítványon megadott időpontig.
Jelen tájékoztató csak a legfontosabb változásokat foglalja össze, emiatt nem teljes körű és nem tartalmazza a szabvány összes követelményét.
Változások az auditjelentésben
Alkalmazási terület / Kizárások
Kizárás csak az alábbi feltételek valamelyike esetén lehetséges:
· A kizárt termékek egyértelműen különböznek az alkalmazási területben megadott terméktől és
· a kizárt terméket a gyár fizikailag is elkülönített részében állítják elő.
A BRC logó használata nem megengedett, ha kizárás van.
Az audit eredményének osztályozása
A 6. változattól eltérően több fokozat érhető el az eredményesség szintjének értékelésére:
AA fokozat: nem több mint 5 kisebb eltérés esetén
A fokozat: 6-10 kisebb eltérés esetén
B fokozat: 11-16 kisebb eltérés esetén
C fokozat: 17-24 kisebb eltérés, vagy 1 nagyobb esetén és 11-16 kisebb eltérés esetén, vagy 2 nagyobb és kevesebb, mint 10 kisebb eltérés esetén
D fokozat: 25-30 kisebb eltérés, vagy 1 nagyobb és 17-24 kisebb eltérés, vagy 2 nagyobb és 11-16 kisebb eltérés esetén
Az AA, A és B fokozat esetén az audit gyakorisága 1 év, C and D fokozat esetén 6 hónap.
Önkéntes modulok
A BRC újabb önkéntes modulokat fejlesztett ki és ezeket beépítette a szabványba. Ilyenek: Kereskedelmi áru, Állateledel, Nyersanyag státusz megőrzési lánc, Termék védelem.
BRC Global Markets
Az új szervezetek csatlakozási programja 3-szintű audit fázisra oszlik és elnevezése „BRC Global Markets” lett. (www.isacert.com)
Az auditkövetelmények változásai
Új fejezetek az alapkövetelmények között
· Nyersanyag és csomagoló anyag beszállítók kezelése (3.5.1)
· Jelölés és csomagolás ellenőrzés (6.2)
Beszállítók értékelése
Most ez alapkövetelmény lett. Mindhárom alfejezet átvizsgálásra és módosításra került. Újabb követelmények kerültek be a kereskedők (ügynökök) és brókerek (felvásárlók) vonatkozásában.
3.5.1.1 Az alapanyagon kívül, a csomagolóanyaggal járó veszélyeket is értékelni kell, pl. hogy milyen könnyen hamisíthatók, vagy helyettesíthetők mással, és évente erre vonatkozóan is felül kell vizsgálni a veszélyelemzést.
3.5.1.2 Az alacsony kockázatú terméket beszállítók esetében elegendő beszállítói kérdőív kitöltetése, de naprakész lista szükséges róluk.
3.5.1.3 A kereskedők (ügynökök) és brókerek (felvásárlók) iránti követelmények
3.5.1.4 Kivételek kezelése
Nyomon követhetőség
Két új fejezet került be a beszállítók jobb nyomon követhetőségére (3.9.3) és a kereskedők/ügynökök, valamint a brókerek/felvásárlók információadási kötelezettsége vonatkozásában (3.5.1.3).
Jelölés és csomagolás ellenőrzés
A jelölési hibák miatti visszahívások a leggyakoribbak. Emiatt ez a fejezet is alapkövetelmény és új fejezet lett.
Részletes követelményeket tartalmaz, hogyan kezelendő a termékváltás és a címke, jelölés ellenőrzés a vertikális nyomon követés esetében.
Különösen fontos területek, melyek a termékvisszahívások fő okozói:
Nem szándékos/véletlen allergén jelenlét
• Gyártás közbeni átszennyeződés
• Véletlen allergén adagolás rossz receptúra használata miatt
Más csomagolóanyag használata – csomagolás felcserélése
• Nem megfelelő termékváltás szabályozás
• Nem megfelelő csomagolás irányítás, rosszul jelölt csomagolóanyag
• Specifikáció hiba
• Elégtelen kommunikáció a csomagolás kifejlesztése során
• Elégtelen kommunikáció receptúra változás esetén
• Új csomagolás vagy nyomdai változtatásról elégtelen információ
• Nyomtatási hiba
Ezek az elemek az 5.2.2, 5.2.4, 6.2.1 és 6.2.5 pontokat érintik.
Autentikusság
Az 5.4. pont a hamisított termékek vásárlásának elkerülésére irányuló követelménnyel egészült ki. Három új fejezet került be ide:
5.4.1: kockázati információ elérhetősége,
5.4.2: a nyersanyag hamisíthatóságának értékelése,
5.4.3: kockázat alapú vizsgálatok, szimulációs tesztek.
Ha kockázat feltételezhető, akkor intézkedés szükséges, pl.:
• Vizsgálati bizonyítvány
• Nyersanyag vizsgálat
• Beszállítói audit
• Dézsma biztos, vagy extra zárás a bejövő alapanyagokon
• Beszállítók elfogadásának fokozott ellenőrzése
• Tömegmérleg próba ellenőrzés a beszállítónál
• Beszállítói lánc megváltoztatása
Magas kockázatú/Különös elővigyázatosságot igénylő termékek
Szobahőmérsékleten tárolt termékek korábban nem tartoztak ebbe a kategóriába, a 7. kiadás azonban új kategóriát hozott létre ebben a vonatkozásban (4.3.7). Ez tulajdonképpen a környezeti feltételek kockázat alapú szabályozását jelenti.
Vevőközpontúság és kommunikáció
Két új követelmény került bevezetésre: a vevői igények és követelmények és a szabvány követelményei közötti kapcsolat (3.12.1); és a beszállítók, alvállalkozók megfelelősége a vevői követelményeknek (3.12.2).
Felesleges /többlet élelmiszer és állateledelnek szánt élelmiszer kezelése
A cél az, hogy a felesleges termék, mely élelmiszerbankba vagy segélyezésre felhasználásra kerül, biztonságos és ehető legyen.
· A márka tulajdonost értesíteni kell a márkázott termék elszállításáról (4.13.1);
· Garantálni kell tudni a termék élelmiszerbiztonságát (4.13.2);
· Ellenőrzés alatt kell tartani és megfelelően kezelni az állatoknak szánt élelmiszert (4.13.3).
Takarítás és higiénia
Egy új fejezet került be, és egy módosítva lett:
• Az üzem és a berendezések legyenek tiszták és higiénikusa kezeltek (4.11.1);
• Az elfogadható és nem elfogadható tisztaság határértékeit meg kell fogalmazni (4.13.3).
Kártevőmentesség
Két új fejezet:
• A kártevő jelenlét feljegyzése és kezelése (4.14.1);
• A dolgozók jelentési kötelezettsége (4.14.11).
----------------------------
Az új szabvány angol nyelven pdf formátumban ingyenesen letölthető -regisztrációt követően- a következő helyről:
http://www.brcbookshop.com/p/1651/brc-global-standard-for-food-safety-issue-7-uk-free-pdf
További információkért lépjen kapcsolatba velünk: MERT-CERT Kft.
+36 30 9612737
+36 1 4569050